DIY brain surgery

Door bat266 op maandag 8 maart 2010 13:23 - Reacties (14)
Categorie: Algemeen, Views: 4.891

Pragmatic thinking and learning


book cover

Na het lezen van het boek van Andy Hunt wil ik hiervan een korte review maken. Met name wil ik ingaan op enkele tips and tricks die in het boek voorkomen die ik zelf interessant vond en mijn persoonlijke ervaringen met deze aanwijzingen.

Intro
Het boek legt uit hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je hersenen. Eerst wordt er een analogie met processoren, bussen etc. gemaakt om uit te leggen hoe je brein in elkaar zit. Vervolgens komen er allerlei tips voorbij om je brein te debuggen / maximaal te gebruiken.
R-mode thinking
Het is vaak genoemd dat de rechter hersenhelft andere capaciteiten heeft dan de linkerhelft. Nu is ondertussen uit onderzoek gebleken dat het niet zozeer iets te maken heeft met links en rechts. Toch wordt in het boek de L-R analogie gebruikt, maar betekenen ze Linear mode thinking en Rich-mode thinking.


De L-mode is voor ons als tweakers heel normaal. Input - thinking - output, synchroon. Dat krijgen we geleerd op school. Onze verbale vermogens worden in L-mode afgehandeld, etc. Deze mode is meestal goed ontwikkeld bij mensen met een technische achtergrond, de mode is zelfs overheersend.

R-Mode is asynchroon en dit deel is vooral goed in patroon herkenning, plaatjes etc. R-mode kan nuttig zijn in het oplossen van problemen, met name de patroon herkenning. Bij technici wordt deze mode vaak te weinig gebruikt.

Beide modes kunnen niet tegelijk actief zijn omdat de gedeelde bus uit het plaatje hiernaast dan al vol zit. De meesten van jullie zullen het effect van R-mode thinking wel al gemerkt hebben. Op het moment dat je een probleem hebt en je geen oplossing kunt vinden zit je vast. Vaak kom je dan op een geheel willekeurig ander moment (onder de douche, bij de koffie automaat) op een idee dat de oplossing zou kunnen zijn.

Picture of the brain


Op het moment dat je de oplossing bedenkt ben je waarschijnlijk niet direct het proberen het probleem op te lossen en dan komt je Rich mode om de hoek. In het boek staat een manier om deze manier van denken op te zoeken: Thoughtful walking.
  • Verzamel zo veel mogelijk data over het probleem en stop de deze data in je hoofd.
  • Ga wandelen op een plaats waar je zeker weet dat je niet gestoord wordt
  • Zorg dat je niet bewust gaat proberen het probleem op te lossen, maar ga wandelen tot de oplossing voorbij komt
De keren dat ik het geprobeerd heb werkte het echt en ik blijf dit dan ook inzetten om die rare errors die niet direct duidelijk zijn even te laten bezinken en vervolgens op te lossen.
Sla al je ideeŽn op

moleskine pocket notebook

Een nadeel van R-mode thinking is dat het niet gebeurd wanneer je dat wil. Het gebeurd op een random moment meestal niet op de plaats waar je het nodig hebt. In eens heb je een geniaal idee in de supermarkt, tijdens het sporten enz. Die ideeŽn ben je weer kwijt als je ze nodig hebt.

De oplossing: Bedenk een manier om je ideeŽn op te slaan. High-tech of low-tech. Pak een PDA, Telefoon, papieren notebook en noteer je idee. Maakt niet uit hoe raar, niet belangrijk het lijkt. Dit gaat alleen over het opslaan van de ideeŽn. Je hebt later genoeg tijd om ze te reviewen. De allerbelangrijkste tip: maak het leuk om ze op te slaan, als het een excuus is om met je IPhone te spelen, prima.

Op het moment dat de ideeŽn opgeschreven worden merken de hersenen dat het belangrijk is en gaan ze meer ideeŽn laten komen. En misschien zit dat one-in-a-million idee erbij dat je rijk maakt, je leven meer zin geeft of wat niet meer.

Ik heb zelf gemerkt dat het voor mij erg nuttig is om de ideeŽn op te slaan. Nu hoef ik de oplossing niet opnieuw te bedenken, maar alleen even mijn noteboekje open te slaan met de oplossing die ik bedacht had terwijl ik in de stad het shoppen was met mijn vriendin.

Ondertussen is het al een hele lap tekst geworden. Dus het learning gedeelte doe ik een andere keer.

Volgende: DIY Brain surgery - Part 2 03-'10 DIY Brain surgery - Part 2
Volgende: Parleys.com 06-'08 Parleys.com

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, maandag 8 maart 2010 15:21

En dŠŠrom zit ik dus de hele dag te surfen tot er vanzelf een oplossing voor m'n probleem in m'n hoofd opkomt d:)b

Door Tweakers user fiftyhillswest, maandag 8 maart 2010 15:33

Interessante stof. De naam AJAX is niet voor niets bedacht onder de douche :). Zat er al langer over na te denken mijn ideeŽn op te slaan. Toch maar eens een kladblok kopen... :/

Door Tweakers user deblaauwn, maandag 8 maart 2010 15:43

^ moet je wel een waterdicht kladblok nemen!

Op zichzelf lijkt het me wel een goed idee, moet je wel altijd je notitieboekje bij je hebben. Dat geldt dan ook voor veel dingen die je van plan bent te gaan doen, maar weer vergeet op het moment dat je opstaat van je stoel.

Door Tweakers user bat266, maandag 8 maart 2010 15:43

@CodeCaster Surfen is afleiding en dan ben je bezig met lezen en is je L-mode weer in gang. Is dus niet de beste manier om R-mode te gebruiken :D

Door Tweakers user himlims_, maandag 8 maart 2010 15:53

zelfde idee, andere uitwerking heb ik van een docent systeembeheer gehad; heb je een probleem, en zie je het niet meer zitten, pak een peuk ga na buiten en de oplossing is nabij

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 8 maart 2010 16:01

@bat266: true :)
@himlims_: gelukkig is dit Amerika niet, anders had je die docent nog kunnen aanklagen ook :P

Door Tweakers user bat266, maandag 8 maart 2010 18:30

@deblaauwn de telefoon kan dan een goed middel zijn. Die heb je praktisch altijd bij je.

[Reactie gewijzigd op maandag 8 maart 2010 18:31]


Door Tweakers user Hadron, maandag 8 maart 2010 18:49

Kladblok naast je bed, met potlood. Gum is optioneel.

Overigens, je zou het ook op een andere manier kunnen toepassen. Zorg ervoor dat je altijd een andere activiteit hebt waar je naartoe kunt switchen. Als je dan vast zit, kun je switchen. Vaak komen bij mij de ideeŽn ook al na zo'n context-switch.

Door Tweakers user bat266, maandag 8 maart 2010 18:57

Context switchen zijn we als mensen juist niet goed in. Dat moet je dus maar zo beperkt mogelijk doen. Anders verlies je te veel van je toch al beperkte tijd. Context switch na afgeronde taak kan dan weer wel.

Door Tweakers user mvdnes, maandag 8 maart 2010 19:56

Dit komt mij wel erg bekend voor zeg. Hoe vaak heb ik wel niet dat na een middag huiswerk maken op de universiteit ik tijdens het naar huis fietsen opeens het antwoord bedenk.

Door Tweakers user TheMazzter, maandag 8 maart 2010 21:13

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk dat van Archimedes die eureka! riep terwijl hij in bad zat.

Door Tweakers user Hero of Time, maandag 8 maart 2010 22:55

Dit komt mij wel erg bekend voor zeg. Hoe vaak heb ik wel niet dat na een middag huiswerk maken op de universiteit ik tijdens het naar huis fietsen opeens het antwoord bedenk.
Nog erger, heb je een tentamen en weet je het antwoord even niet meer, loop je het lokaal uit nadat je 't hebt ingeleverd, komt opeens de 20 punten vraag naar boven.

Dit soort denken komt mij ook wel bekent voor. Ik heb al een paar keer gehad dat ik een probleem tegen kwam, waarna ik een dag later de oplossing had terwijl ik niets bij me had om een notitie te maken. Eenmaal thuisgekomen was 't idee alweer weg en had ik veel moeite om 't weer terug te halen. Soms lukt het helemaal niet meer en kom ik met een oplossing waarvan ik dan denk, was dit nou wat ik eerder bedacht had, of een andere manier om hetzelfde te bereiken?

Het altijd op zak hebben van een kladblok is zeker een goed idee. Ik had zelf nog eens 't idee om een ideeŽnblok in de wc te hangen, want dan komen de meeste goede ideeŽn namelijk en zodra je klaar bent, spoel je het idee met je afval weg :P. Met zo'n blok dus niet.

Door Tweakers user ZaPPZion, dinsdag 9 maart 2010 00:03

Ahh, heet dat zo :) ik doe dit al een paar jaar, vooral als ik thuis zit. Ik ga vaak ff piano spelen of een tijdje op de wc zitten, werkt echt perfect!

Door Tweakers user Masterlans, dinsdag 9 maart 2010 08:43

Maar waar is nu de brain surgery? :'(
Dit is toch echt meer neuropsychologie, neemt niet weg dat het erg interessant is! En waar, ik denk dat het voor ontzettend veel mensen erg herkenbaar is dat juist even niet aan een probleem denken vaak de oplossing vormt...

Reageren is niet meer mogelijk