DIY Brain surgery - Part 2

Door bat266 op dinsdag 16 maart 2010 12:03 - Reacties (11)
Categorie: Algemeen, Views: 7.956


book cover

Dit is het tweede deel van de review van het boek van Andy Hunt. Klik hier voor deel 1.

Zoals beloofd gaat dit deel over hoe je zo goed mogelijk nieuwe dingen kunt leren. Verder wilde ik nog enkele tips uit het boek geven hoe je optimaal te focussen.

Leren

Mind mapping

Zoals ik al verteld heb in de eerste blog uit dit tweeluik maken wij tweakers nog te weinig gebruik van Rich-mode thinking. Om Rich mode thinking te gebruiken tijdens het leren kan het nuttig zijn om mindmaps te maken. Wie nog nooit gehoord heeft van mindmaps kan hiernaast een voorbeeld vinden. Meer informatie over mindmapping op wikipedia.

De mindmap hier naast is niet geheel toevallig de mindmap die Andy Hunt heeft gemaakt om zijn ideeŽn voor een boek te concretiseren en organiseren. Zoals je kunt zien zie je een natuurlijke structuur ontstaan in het plaatje. Dit wordt nog eens versterkt door de kleuren die gebruikt worden. De structuur die je ziet wordt verwerkt door je R-Mode en help je om je geleerde stof beter op te slaan in je hersenen.
mindmap

Mindmapping werkt voor mij redelijk. Het grote voordeel is dat je de relaties tussen allerlei gedachte gangen makkelijk kunt weergeven. Ik gebruik het vooral tijdens het brainstormen.
Studeer samen
Ook kan het helpen om samen met anderen hetzelfde boek te lezen of dezelfde studie te doen. Zelfs als je het motivatie aspect buiten beschouwing laat, kun je door over de bestudeerde stof te discussiŽren je begrip van de stof versterken. Ook door anderen dingen uit te leggen kun je de stof beter begrijpen zoals in het volgende stukje wordt uitgelegd.
Teach others
Duckie
Een andere manier om het net geleerde beter op te slaan is door het proberen uit te leggen aan een ander. (Bloggen is ook je kennis uitdragen.) Het liefst iemand die totaal niet bekend is met hetgeen je net geleerd hebt. Door het uit te leggen aan een leek, moet je zelf hard nadenken en analogieŽn bedenken. Door de patronen die je dan bedenkt geef je alles een betere plaats in je eigen geheugen.

Als er geen leek gevonden kan worden werkt het ook heel goed om tegen de rubber duck te praten. Zelf heb ik nog geen ervaring met deze techniek. Ik ben nog op zoek naar mijn eigen duckie.
Gebruik je nieuwe skills en kennis
Nu heb je iets nieuws geleerd en je weet er alles van. Om deze kennis te behouden is het essentieel dat je de kennis gaat gebruiken. Daarmee versterk je niet alleen je verbindingen in de hersenen mee, maar je krijgt ook een beter gevoel hoe de kennis toepasbaar is. Kennis die je opgedaan hebt en niet gaat gebruiken vergeet je weer. Dus experimenteer en gebruik je net geleerde kennis.

Focus

Je kunt je brein het best gebruiken als je geconcentreerd bent. Dus technieken die je helpen te focussen zijn winst. Het grootste gevaar voor concentratie is een onderbreking. Het kan 15 - 20 minuten kosten om weer terug op punt te komen waar je was gebleven voordat je gestoord wordt. Er is de geschiedenis nog nooit een tijd geweest waar zo veel onderbrekingen waren als nu: een e-mail komt binnen, je wordt gebeld, je manager staat aan je bureau om jouw input te vragen en een collega heeft een vraag. Ondertussen probeer je tijdens de dag een super ingewikkeld probleem op te lossen. Elke keer als je gestoord wordt door een van bovenstaande feiten ben je dus weer 15 minuten kwijt met het op orde krijgen van: waar was ik gebleven. Dus de onderbrekingen onder controle houden is een belangrijk middel om je hersenen maximaal te gebruiken.
e-mail alerts
Iedereen kent het wel. Opeens verschijnt er een pup-up met een e-mail van je baas. Even snel scannen wat het is -> klik erop en de mail wordt geopend. Nadat je de mail gelezen hebt valt het je op dat je nog meer ongelezen e-mails hebt -> even lezen. En weg is je concentratie. Stap 1 om je onderbrekingen te beperken: disable je e-mail alert. Nee echt doe het nu maar. Meestal wordt een reactie op e-mail niet binnen 10 minuten verwacht (mocht dit wel zijn dan moet je daar toch eens met je collega's over spreken). Als je dan klaar bent met je taak check je je e-mail en ga je verder met de volgende taak.
Zorg voor een tweede monitor en virtuele desktops
Op het moment dat je bezig bent en je moet even wat informatie kopiŽren uit een ander document dan alt-tab je naar het programma dat je nodig hebt. Bij het alt-tabben kom je de eerste keer uit bij het verkeerde programma -> poging twee werkt dan wel. Ondertussen ben je weer vergeten welke info je exact nodig hebt en moet je weer terug. Deze weergave lijkt misschien wat overdreven, maar is niet zo ver weg van de werkelijkheid. Dus ga een tweede monitor halen en zet de informatie naast elkaar. Als je dit overdreven lijkt probeer maar je belastingen (op papier) in te voeren op een 15 inch bureau. Gegarandeerd dat het niet past. Onderzoek heeft uitgewezen dat er er een productiviteitswinst van 20% tot 50% procent behaald kan worden.

Verder kan het helpen om virtuele desktops te creŽren op je pc / mac. In elk besturingssyteem is het mogelijk (win -> MSVDM, Mac -> spaces, Linux -> Virtual desktops). Door verschillende virtuele desktops in te richten voor specifieke taken kun je een context creŽren waarin je specifiek 1 taak kunt doen. Bijvoorbeeld Desktop 1 -> communicatie software (e-mail, messenger webmail etc.) desktop 2-> programming env. en desktop 3 -> internet omdat je toch ook af en toe moet ontspannen.
Manage je kennis
Je brein kan ontzettend veel gegevens op slaan. Alleen is het doorzoeken van de gegevens moeilijk. Ook worden herinneringen in je brein soms vervuild door nieuwe input. Een oplossing om je kennis te managen is het onderhouden van een persoonlijke wiki. Dit is een makkelijke manier om je kennis op te slaan op het moment dat je er mee bezig bent. Simpel te gebruiken en door de crosslinks die je kunt maken binnen wiki's kun je makkelijk de verbanden aangeven.
Mijn ervaringen met focus technieken
Op dit moment schrijf ik de blog in Virtual desktop 2 waar ik op mijn tweede monitor mijn personal wiki heb staan met de outline van de blog. Met andere woorden ik denk dat al deze technieken een positief effect hebben op mijn focus mogelijkheden. Dus wil ik tegen jullie allemaal zeggen probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt. Een ander boek dat ook door Andy Hunt genoemd wordt is Getting Things Done(GTD) van David Allen. In het GTD boek wordt beschreven hoe je je tijd maximaal kunt gebruiken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat GTD werkt. Dit geheel tegen mijn eerste scepsis in.

Volgende: Schilders perikelen 03-'10 Schilders perikelen
Volgende: DIY brain surgery 03-'10 DIY brain surgery

Reacties


Door Tweakers user Lewt, dinsdag 16 maart 2010 12:15

Leuke blog om te lezen en wat van te leren.

Heb je dat plaatje [mindmapping] ook wat groter?
Ik merk wel dat ik weet dat ik dit niet moet lezen onder het werk, maar misschien is het wel goed om het niet nog een keer te doen :D

Vond deze test ook wel leuk toen ik even googelde op test analogie!Door Tweakers user fiftyhillswest, dinsdag 16 maart 2010 12:32

@Lewt

Best wel easy, die test. Had 11 van de 12 goed :)

Ik gebruik trouwens meestal mezelf als de leek aan wie ik het uitleg, of bijvoorbeeld een denkbeeldige leek. Ik heb over drie kwartier een toets en ik merk dat als ik mezelf de theorie uitleg het echt beter begrijp. Voor mij werkt die theorie dus.

Oh en keep up the blogging, ik vind dit interessante stof :)

Door Tweakers user TheFes, dinsdag 16 maart 2010 12:48

@Lewt
Ik ben goed in analogieŽn, had ze allemaal goed :)

Door Tweakers user Lennart, dinsdag 16 maart 2010 14:38

Mindmappen werkt!

Ik gebruik nu al een paar jaar Freemind om preekbeurten (ja die dingen die je in een kerk hoort) voor te bereiden. Resultaat is: strakker, goede lijn en duidelijke punten. En hele goede reacties.

Door Tweakers user MMaI, dinsdag 16 maart 2010 14:41

http://www.123test.nl/analogie/ bevat dan wel weer een fout.
Blijkbaar gaat de tekst uit van 16 maanden per jaar, want voor een goed antwoord moet je bij vraag ťťn 4 invullen, terwijl een kwartaal toch echt uit 3 maanden bestaat....

Verder had ik alle analogiŽn in een keer goed, dus het is een van mijn sterke kanten (had dus allen goed als de antwoorden zouden kloppen)

Door gerald, dinsdag 16 maart 2010 14:47

Een spreker liet eens zijn blaadje liggen en ik werd helemaal gek toen ik het zag, gewoon wat steekwoorden in wolkjes op een wit vel en dan zo'n strakker speech echt geweldig!

hmm lennart, wordt tijd dat ik eens kom luisteren!

Door Tweakers user frankmulder, dinsdag 16 maart 2010 15:18

@MMal
Het antwoord klopt wel. Een kwartaal is 3 maanden, dus het linker gedeelte is (3:1) dus voor het rechter gedeelte moet je dan ook die verhouding krijgen. 12 gedeeld door 3 = 4. :)

Door Josie, maandag 19 augustus 2013 02:33

ik doe mee...dinsdag denken dat het madanag is...woensdag denken dat het dinsdag is...donderdag denken dat het vrijdag is...Maandag had ik verlof dus dinsdag en woensdag zijn redelijk logisch... maar morgen gaat tegenslaan! :-)

Door combined life insurance, donderdag 29 augustus 2013 15:03

Ovviamente rinnovando il sito il mio primo commento √® stato attualizzato, MA si tratta di un commento lasciato a fine anno 2011. Purtroppo oggi il commento sar√† diverso : mantengo il commento positivo sull’accoglienza e sul confort del parcheggio custodito e coperto ma per quanto riguarda la pizza e la pasta oggi il commento √® NEGATIVO.La pizza non era pi√Ļ la stessa: la pasta diversa e soprattutto la QUATTRO STAGIONI non aveva la minima traccia di PROSCIUTTO COTTO !!! se dovessi azzardare una cattiveria dierei che il pizzaiolo del ristorante CiccioBello (stessa propriet√†) √® stato mutato al sogno d’italia …. la pizza (le pizze, eravamo in 6 a tavola) non valgono pi√Ļ nulla. La pasta …. una matriciana condita con del LARDON AFFUMICATO !!! SCANDALOSO per un italiano …. (anche qui si direbbe che la cucina di ciccio bello ha conquistato questo ristorante peccato … non so se ritornero’ pi√Ļ in questo locale

Reageren is niet meer mogelijk