RIA vergelijking

Door bat266 op vrijdag 4 april 2008 10:22 - Reacties (16)
CategorieŽn: Softwareontwikkeling, Stage, Views: 4.265

Zoals ik al eerder had aangekondigd zou mijn rapport eind maart klaar zijn. Zoals een goed IT-er betaamt liep het project enigszins uit ;). Maar goed nu het er is wil ik de uitkomsten ook met jullie delen.

Allereerst nog een korte samenvatting voor wat ik gedaan heb. Er moest een vergelijking gemaakt worden tussen Adobe Flex, JavaFX en Microsoft Silverlight met het doel deze in te zetten in de financiele wereld. De platformen zijn vergeleken op een aantal punten: Ontwikkelsnelheid, marktaandeel plug-in, testbaarheid, download grootte, mogelijkheid voor koppeling met andere systemen en de mogelijkheid voor mobiele platformen.

Voor het onderzoek is er toch nog gebruik gemaakt van Silverlight 2.0. Dit om niet bij voorbaat al een gedateerd rapport te presenteren.

Op de andere criteria dan mobiel gebruik heeft Flex een voorsprong op de andere platformen, waarbij het marktaandeel het grootste voordeel biedt.

Silverlight mist nog een aantal GUI componenten (ook niet aangeleverd door derden op dit moment), maar dit zal waarschijnlijk snel opgepakt worden als het platform iets ouder is.

Voor een mobiele RIA is er op dit moment alleen de mogelijkheid om JavaFX te gebruiken, ook al zijn er dan slechts een beperkt aantal apparaten die het ondersteunen.

Flex is dus veruit het verst in de ontwikkeling en de inspanning om het te leren is klein. Maar mensen die bekend zijn met het .NET platform of Java kunnen overwegen om respectievelijk Silverlight of JavaFX te gebruiken. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat JavaFX in praktijk wel de Java libraries kan gebruiken en benaderen, maar dat daar de overeenkomsten met java ophouden.

Volgende: Parleys.com 06-'08 Parleys.com
Volgende: Stageopdracht 02-'08 Stageopdracht

Reacties


Door Tweakers user Stephan Oudmaijer, vrijdag 4 april 2008 10:29

Hoi,

is dit rapport ook ergens te downloaden?

Door Tweakers user TeeDee, vrijdag 4 april 2008 10:38

* TeeDee wil er inderdaad ook wel meer over weten. Er zit denk ik wel een grotere blogpost in dan dit.

Door Tweakers user bat266, vrijdag 4 april 2008 10:40

Op dit moment is er door het bedrijf geen toestemming gegeven om het openbaar te maken. Op het moment dat dit wel mag zal ik het hier aankondigen.

En ja er zit een grotere post in, maar even op dit moment geen tijd voor. Misschien later.

Door Tweakers user TeeDee, vrijdag 4 april 2008 10:42

Begrijpelijk :)

Door Tweakers user Marv, vrijdag 4 april 2008 11:19

"Mensen die bekend zijn met het .NET platform of Java kunnen overwegen om respectievelijk Silverlight of JavaFX te gebruiken. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat JavaFX in praktijk wel de Java libraries kan gebruiken en benaderen, maar dat daar de overeenkomsten met java ophouden."

Is Flex niet te overwegen als je bekend bent met .NET of Java? Ik ben van origine Java-programmeur maar ben nu sinds 3-kwart jaar ook bezig met Flex. De overstap was zo gemaakt.

Ik vind de code van JavaFX in vergelijking met Java en/of Flex rommelig, maar dat is uiteraard slechts mijn mening :)

Door Tweakers user bat266, vrijdag 4 april 2008 11:26

Dat bedoelde ik ook. In eerste instantie kies Flex. Maar als je bekend bent met de anderen is het het overwegen waard. Zal even mijn blog checken of ik dat misschien anders kan opschrijven zodat dit duidelijker wordt.
edit: Fixed

[Reactie gewijzigd op vrijdag 4 april 2008 11:29]


Door Tweakers user Exterazzo, vrijdag 4 april 2008 11:38

Ik neem aan dat je in je rapport ook de meest recente beta van Silverlight hebt meegenomen. De Silverlight 1.1 Alpha release (2.0) mistte inderdaad een aantal componenten, deze zijn echter wel beschikbaar in Silveright 2.0 Beta 1 (release begin maart 2008).

Daarnaast vind ik een van de grote nadelen de beschikbaarheid van de plugin nu. Als je echter ontwikkeld (voor het web) in .NET, dan is Silverlight veruit de beste keus. Je kunt gewoon programmeren in C# of een andere .NET taal en de integratie met je andere projecten is ideeal.

Door Tweakers user bat266, vrijdag 4 april 2008 11:46

Silverlight is in specifieke gevallen (zoals huidige project in .NET) ook een goede keus. Alleen is het nog beta en is Flex verder. Ik heb alleen naar de platformen an-sich gekeken. De randvoorwaarden spelen natuurlijk altijd een rol bij het kiezen van een technologie.

Door Tweakers user Arfman, vrijdag 4 april 2008 14:50

Ik neem aan dat er ook is getest op veiligheid? Aangezien het in de financiele wereld gebruikt gaat worden ...

Door Tweakers user bat266, vrijdag 4 april 2008 15:01

Het levert geen extra risico's op t.o.v. normale webapplicaties omdat er ipv HTML nu XML of binary gestuurd wordt.

Wel moeten servers ook dicht staan en slechts via een Reverse proxy te benaderen zijn. Maar het levert geen extra veiligheidsrisico's

Door Tweakers user latka, vrijdag 4 april 2008 19:01

Is het risico niet dat doordat je logica op de client kunt gaan draaien je een extra risico hebt dat men 'vergeet' op de server nog controles uit te voeren? Met HTML is het zo'n gerommel dat JavaScript validaties vaak als extra worden gezien, maar als het zo makkelijk is om code op de client te draaien verwacht ik ook dat men dit verder gaat uitnutten met alle gevolgen vandien...

Door Tweakers user bat266, maandag 7 april 2008 09:01

Dat heb ik inderdaad ook aangegeven in mijn rapport. Bijvoorbeeld moet je het banksaldo niet op de client bijhouden. Maar goed dat zou gewoon een slecht softwareontwerp inhouden. Dit is namelijk ťťn van de basisregels in beveiliging controleer alle userinput serverside. Maar dat is een (klein) risico ja.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 april 2008 14:33]


Door Jeffrey, maandag 7 april 2008 11:38

Ik ben erg benieuwd naar het marktaandel van de plugins (flashplayer 93%+ op alle wereldmarkten) maar hoe zit dit dan met silverlight en JavaFX?

Wat is je bron hiervoor als ik vragen man ;-)

Door Tweakers user bat266, maandag 7 april 2008 14:33

http://www.adobe.com/products/player_census/flashplayer/

Dit is dus dezelfde bron als die 93%. Voor javaFX is slechts een JVM nodig en deze is hier dus ook genoemd. Van Silverlight heb ik geen gegevens kunnen vinden, maar mijn verwachting is dat deze niet in de buurt komt van Flash en Java. Zeker niet de 2.0 versie van de plug-in.

Door Tweakers user Marv, donderdag 10 april 2008 12:04

Voor JavaFX heb je (volgens mij) Java 1.5 (5.0) of hoger nodig. Ik kan er op dit moment alleen geen directe documentatie van vinden.

Door Jyoti, maandag 19 augustus 2013 23:58

I belive GWT and Flex ofrfes the benefit of a more component oriented development and the reusability of them due to they are a big framework. Flex also can relay on many other frameworks to implement patterns such as MVP variants and support for IOC. Flex seems to be easier to extend and customize if you know ActionScript. Also Flex ofrfes the possibility to work with serialization technologies such as AMF3, really cool, and many other ways to integrate with backend services such as Blaze. JQuery ofrfes the benefit of being able to be used on small apps (or implemented on alredy existing projects) where the use of Flex or GWT would be excesive or would suppouse rewriting the entire presentation layer also is able to achieve nice L&F and tremendously reduce javascript code typing.Each one is quite good on what it does and I wouldn't marriage with any but would examine each project requirements and decide which would fit my needs better.

Reageren is niet meer mogelijk