Irritaties en andere verhalen over mijn stage

Parleys.com

Door bat266 op maandag 2 juni 2008 13:29 - Reacties (1)
CategorieŽn: Softwareontwikkeling, Stage, Views: 6.876

Op een van de laatste dagen van mijn stage (zie o.a. vorige post) kon ik in het berdrijf naar een intern event over Java. Daar werd o.a. geproken over de mogelijkheden van RIA's gezien vanuit een website die hier veel gebruik van maakt: Parleys.com

De eerste versie van de site was ontwikkeld met DHTMl, AJAX etc. Nu hebben de makers er een Flex interface voor ontwikkeld. Een bèta van de JavaFX versie hebben we oook mogen zien. In elk van de platformen was dezelfde interface ontwikkeld en de spreker, Stephan Janssen, meldde dat de platformen hun eigen specifieke problemen hadden.

Nu wilde ik jullie de volgende java puzzels niet onthouden.

RIA vergelijking

Door bat266 op vrijdag 4 april 2008 10:22 - Reacties (16)
CategorieŽn: Softwareontwikkeling, Stage, Views: 4.266

Zoals ik al eerder had aangekondigd zou mijn rapport eind maart klaar zijn. Zoals een goed IT-er betaamt liep het project enigszins uit ;). Maar goed nu het er is wil ik de uitkomsten ook met jullie delen.

Allereerst nog een korte samenvatting voor wat ik gedaan heb. Er moest een vergelijking gemaakt worden tussen Adobe Flex, JavaFX en Microsoft Silverlight met het doel deze in te zetten in de financiele wereld. De platformen zijn vergeleken op een aantal punten: Ontwikkelsnelheid, marktaandeel plug-in, testbaarheid, download grootte, mogelijkheid voor koppeling met andere systemen en de mogelijkheid voor mobiele platformen.

Voor het onderzoek is er toch nog gebruik gemaakt van Silverlight 2.0. Dit om niet bij voorbaat al een gedateerd rapport te presenteren.

Op de andere criteria dan mobiel gebruik heeft Flex een voorsprong op de andere platformen, waarbij het marktaandeel het grootste voordeel biedt.

Silverlight mist nog een aantal GUI componenten (ook niet aangeleverd door derden op dit moment), maar dit zal waarschijnlijk snel opgepakt worden als het platform iets ouder is.

Voor een mobiele RIA is er op dit moment alleen de mogelijkheid om JavaFX te gebruiken, ook al zijn er dan slechts een beperkt aantal apparaten die het ondersteunen.

Flex is dus veruit het verst in de ontwikkeling en de inspanning om het te leren is klein. Maar mensen die bekend zijn met het .NET platform of Java kunnen overwegen om respectievelijk Silverlight of JavaFX te gebruiken. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat JavaFX in praktijk wel de Java libraries kan gebruiken en benaderen, maar dat daar de overeenkomsten met java ophouden.

Stageopdracht

Door bat266 op dinsdag 12 februari 2008 09:22 - Reacties (7)
Categorie: Stage, Views: 41.494

Voor mijn stage moet ik een vergelijking maken tussen RIA platformen. In mijn geval:
  • Adobe Flex
  • Microsoft Silverlight
  • JavaFX
De keuze voor de platformen is voor mij gemaakt dus daar kan ik geen veranderingen in brengen. Nu ben ik dus de criteria het verzamelen waarop ik de platformen onderling kan vergelijken.

Uit mijn vooronderzoek blijkt dat Silverlight 1.1 echt nog alpha is. En de 2.0 bèta komt te laat om nog in mijn onderzoek mee te nemen helaas.

JavaFX en Flex beloven leuke dingen te zijn zo als het zich nu laat aanzien. Ik zal de resultaten t.z.t. ook nog meedelen via deze blog.

Start nieuwe stagiaires

Door bat266 op dinsdag 5 februari 2008 15:24 - Reacties (6)
Categorie: Stage, Views: 3.752

Vandaag was de dag dat de nieuwe stagiaires begonnen op de locatie waar ik ook stage loop. Daardoor is mijn hele planning ook overhoop gehaald. Ik had gepland vandaag een document af te ronden. Maar door de introductie die de nieuwe studenten kregen waar wij ook bij moesten zijn en de langdradigheid waarmee dit verhaal nu voor de zoveelste keer verteld werd heb ik 3 uur verprutst naast het kennismaken.

Ondertussen zit ik hier te typen terwijl ik ook kan werken om mijn frustratie kwijt te komen. (Document is nu in review dus ik kan deze tijd wel missen ;) ).

Nu maar weer hard aan de slag.

Stage

Door bat266 op dinsdag 15 januari 2008 11:14 - Reacties (1)
Categorie: Stage, Views: 1.423

Nu ik ruim een week met de stage bezig ben, heb ik kennis gemaakt met het bedrijf en de collega's op de afdeling. Het bevalt tot zover goed en de opdracht is nu definitief geformuleerd en een plan van aanpak lijkt ook klaar.

Het enige probleem op dit moment: mijn docentbegeleider is nog niet aangewezen. Deze zou binnen 2 weken zijn toegewezen, maar is nu exact de 2 weken voorbij zijn is er nog niemand benkend bij mij. Omdat deze begeleider het plan van aanpak en de opdracht definitief moet goedkeuren is de afwezigheid een groot probleem. Dit is allemaal formeel gezien natuurlijk, in de praktijk zal hij/zij zelden niet akkoord gaan met ingeleverde stukken.

Het vreemde is alleen dat als een student iets een dag te laat inlevert hij gigantische problemen krijgt, maar als de opleiding iets doet er altijd uitstel geregeld kan worden zonder een melding vooraf.